Ūdens tilpums un jauda

Kāda saistība starp šiem parametriem?

Ja ūdens sildītājam ir liela tvertne, bet maza jauda – ūdens uzsildās ļoti ilgi. Bet pārāk jaudīgs ūdens sildītājs, it īpaši vecajās mājās, var sabojāt elektroinstalāciju.

Visbiežāk pērk ūdens sildītājus ar jaudu 1,5-2 kW. Šādu jaudu izturēs pat vecā “hruščovka” (jebkurā gadījumā, drošības pēc, ūdens sildītājam labāk izvest atsevišķu ūdens skaitītāja kabeli). Tas nozīme, ka pat ja visi mājas iedzīvotāji uzstādīs sev ūdens sildītājus – nenotiks nekas briesmīgs. Ar šo jaudu pietek, lai pieņemamā laikā uzsildītu ūdeni. Piemēram, mūsu 80L ūdens sildītājs ar 1,5 kW jaudu uzsilda ūdeni no ledusauksta līdz ļoti karstam 3,5 stundu laikā.

Ja ūdens sildītājā uzstādīts sildelements ar jaudu 2 kW – uzsildīšanas laiks saīsinās apmēram līdz 2 stundām. Bet 50 litru ūdens sildītājs ar tādu pašu sildelementu uzsilda ūdeni vēl ātrāk – par 1 stundu un 10 minūtēm.

Ūdens tilpums

Nav ieteicams izvēlēties ūdens sildītāju ar pārāk lielu izplēšanas tvertni. Kāpēc?

Pirmkārt – cena. Piemēram, 120 litru ūdens sildītājs var izmaksāt pat divreiz vairāk, nekā 80 litru sildītājs no tāda paša izgatavotāja un ar tādiem pašiem parametriem.

Otrkārt – izvietošana. Jo lielāks tvertnes tilpums, jo lielāks ūdens sildītāja izmērs. Un tas nozīme, ka ūdens sildītāja uzstādīšanai nepieciešams vairāk vietas.

Pārdošanas topā ir vertikāli ūdens sildītāji ar 50L vai 80L izplēšanas tvertnēm. Ar šo tilpumu pietiek 2-4 cilvēku ģimenei. Pēc vajadzības var nopirkt maza tilpuma ūdens sildītāju (līdz 15L) uzstādīšanai virtuvē. Ja vertikālo ūdens sildītāju nav iespējams uzstādīt tā izmēru dēļ – var uzstādīt horizontālo. Jāņem vērā, ka pērkot horizontālo ūdens sildītāju, jāizvēlas par 20% lielāku (pēc tilpuma), jo karstā un aukstā ūdens sajaukšanās horizontālā ūdens sildītājā notiek ātrāk.

Kāds ūdens sildītājs ir labāks – ar “sauso” vai ar “slapjo” sildelementu?

Iekšējā uzbūve ļoti ietekmē uz cenu un kalpošanas laiku. Uzkrājošos ūdens sildītājus iedala divos veidos – ar “sauso” vai ar “slapjo” sildelementu.

“Slapjais” sildelements (iegremdēts ūdenī) - tas ir vara sildelements, līdzīgs vārīšanas aparātam. Uz tā ātri izveidojas katlakmens, kādēļ pasliktinās sildelementa siltuma vadītspēja. Katli ilgāk silda ūdeni un kalpo mazāk.

"Sausais" sildelements (ievietots metāla kapsulā, kas pasargā sildelementu no kontakta ar ūdeni) – droši aizsargāts no katlakmens. Tā siltuma vadītspēja ir lielāka, nekā iegremdētiem sildelementiem. Ūdens sildītājs, kas ir aprīkots ar "sauso" sildelementu, kalpo ilgāk, bet izmaksa divreiz vairāk.